top of page

Back to school ... Hoe rust vinden bij méér verplichtingen!

1 september is in aantocht. Veel mensen zijn blij, want school geeft meer structuur. Anderzijds brengt dit ook meer drukte met zich mee: hobby's van kinderen, oudercontacten, kinderen begeleiden bij huiswerk... Maar ook voor mensen die geen kinderen hebben zorgt dit voor extra verplichtingen. De werkplanning wordt na de zomervakantie weer drukker omdat mensen uit verlof zijn. Hobby's voor volwassenen starten weer op. Kortom: na een zomer leven op een trager tempo is dit toch wel even wennen.


Wist je dat leven op een trager tempo is een onderdeel van de PRET-strategie? Deze strategie leg ik vaak uit bij cliënten die bij mij neurorevalidatie volgen of chronische pijn hebben. We gaan aan de slag met planning en structuur. Dat helpt bij mensen met een Niet-Aangeboren-Hersenletsel, Dementie, Parkinson, Post-Covid en chronische pijn. Het herkennen van lichaamssignalen is daarbij enorm belangrijk. Sta jij ook stil bij de signalen die jouw lichaam uitstuurt? Nog niet voldoende? Dan is het belangrijk om je daar verder in te verdiepen. De PRET- strategie is daar heel dankbaar voor!

Deze legde ik eerder al uit in de boeiende blog: meer PRET, minder stress.

Als er meer verplichtingen zijn, dan moet je brein meer prikkels verwerken. Dat gebeurt eerst door aandacht te hebben op de activiteit die je doet. Door concentratie blijf je focus houden. Uiteindelijk verwerkt ons werkgeheugen het verder en nadien spreken we executieve functies aan: plannen, oriëntatie...
Daarom is een trager tempo zo belangrijk! Ook één ding tegelijkertijd doen is belangrijk om focus te houden. Regelmatige pauzes nemen in bij voorkeur een rustige omgeving brengt ons ook tot rust. Ook planning is essentieel.


En planning helpt je vooruit om 1 september voor te bereiden. Twee grote tips die ik daarbij kan geven:


Plan jouw week in

Overloop je dag 's ochtends en 's avonds


Door stil te staan bij alle activiteiten die je doet, heb je meer focus. Je beleeft je dag bewuster. Nog beter is om die activiteiten af te stemmen op je doelstellingen. Als je dat doet, dan bereik je stap voor stap jouw doel en jouw dromen. Door die planning bij te houden heb je ook een objectief bewijs van wat je allemaal op een dag of op een week doet. Dat geeft inzicht en inzicht is de basis van verandering.


Heb jij ook het gevoel nu te weinig vat te hebben op jouw planning? Schrijf het op, dit zorgt voor meer overzicht en controle.


Wil je graag nog meer weten over hoe je jouw planning in balans krijgt? Op 13 november geef ik hierover een boeiende workshop in Lochristi. We gaan praktisch aan de slag waardoor je na de sessie met meer energie doelgerichter kunt gaan plannen.


Kan je niet wachten om deel te nemen? Hier vind je de rechtstreekse link naar de inschrijving.


Hoe dan ook wil ik iedereen veel succes wensen met het nieuwe schooljaar dat voor de deur staat! Ik ben ook heel erg benieuwd welke hobby's er voor jou en jouw kinderen starten in september, laat gerust een commentaar achter op deze blog! Ik lees het graag!


Als je deze blog trouwens inspirerend vind, mag je altijd op het hartje klikken. Altijd fijn om te weten als ik mensen kan inspireren.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page