top of page

Contrastkleuren in het interieur: belangrijk voor personen met dementie

Foto van schrijver: Elien Saey-Van PeteghemElien Saey-Van Peteghem

Bijgewerkt op: 3 mrt

Wist je dat iemand met dementie ook zichtproblemen heeft? In het algemeen wordt aangenomen dat men minder contrasten ziet en minder dieptezicht ervaart. Dat werd me nog eens bevestigd tijdens het opleidingsdeel "Dementie" van de interdisciplinaire postgraduaat neurorevalidatie (IPNR) die ik volg aan de Ugent. Niet enkel personen met dementie kunnen last hebben van zichtproblemen, maar ook ouderen, mensen met cataract (en andere zichtproblemen), mensen met een halfzijdige gezichtsverlamming. Dit heeft een hele grote impact op het dagelijks leven.


Gelukkig bestaan er heel wat hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen. Onlangs ging ik samen met het team van Ergotherapie Terneuzen, waar ik Freelance werk naar de belevingsdag van Gentbrugge. Daar konden we ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Ik "testte" verschillende beperkingen uit tijdens een zeer lekker lunch: zichtproblemen, beven, beperkte bewegelijkheid in de pols...



Op de belevingsdag van Advys ervaarde ik hoe het was om zichtproblemen te hebben.

Het was goed om te ervaren wat een beperking met je doet. Ik vond het soms frustrerend dat alles veel trager ging als ik zelfstandig wou eten. Maar ik kreeg dit gevoel maar bij één lunch. Mijn cliënten kunnen hun bril of hun spalk niet afzetten. Zij maken dit dag in en dag uit mee. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om mij in te leven en hulpmiddelen uit te testen.



Team Ergotherapie Terneuzen waar ik Freelance werk.
Team Ergotherapie Terneuzen waar ik Freelance werk.

Om terug te komen op het filmpje met mijn bril. Ik zag één witte waas. Ik zag wel nog de rode rand van mijn bord en mijn soep zag ik amper. Ik wist dat ik soep at, maar dat kunnen personen met dementie vergeten. Je ziet me aarzelen, hoe ik onhandiger eet en mors. Het maakte mij erg onzeker.


Zoals eerder gezegd kunnen zichtproblemen bij verschillende problematieken voorkomen. Maar voor deze blog focus ik me graag op personen met dementie. Maar hoe ziet dat eruit door de ogen van een persoon met dementie? Ik illustreer dit graag met plaatjes waarmee ik kennis maakte tijdens mijn opleiding IPNR, zij maakten gebruik van de website: www.ontwerpenvoordementie.nl.







Contrastkleuren zijn heel belangrijk. Je hoeft daar geen speciale hulpmiddelen voor aan te kopen. Je kan de omgeving zelf eenvoudig aanpassen door te schilderen, een gekleurde handdoek te kopen (bij een witte badkamer), een witte tas op een bruine tafel te zetten... Je kan zelf heel eenvoudig aanpassingen aanbrengen door naar een doe het zelf of winkels te gaan zoals Action, Zeeman, Wibra...


Moraal van het verhaal: zie je een persoon aarzelen tijdens het wassen, eten, kleren aandoen... Experimenteer eens met contrast kleur en bekijk of het op die manier vlotter gaat.

 
 
 

Comments


RIZIV-nummer: 6-52193-35-650

Ondernemingsnummer: 0786.349.997

Praktijkruimte: Eekstraat 202, 9160 Lokeren

Maatschappelijke zetel: Gentse Steenweg 277, 9160 Lokeren

  • Facebook
  • Instagram

©2023 Elien Saey-Van Peteghem

bottom of page