top of page
Foto van schrijverElien Saey-Van Peteghem

De zoektocht naar comfort bij personen met dementie

Weet je waarom ik zo graag zoek naar comfort bij personen met dementie? Omdat ik in mijn dagelijkse praktijk zie wat voor een impact dat personen dementie ervaren als je comfortzorg aanbiedt. Ook leert de opleiding neurorevalidatie die ik momenteel volg me het belang om de functies van de hersenen te begrijpen. Want zoals u wel weet is dementie een aandoening die zich afspeelt in de hersenen.

 

Natuurlijk is comfortzorg individueel maatwerk, net zoals ergotherapie bij neurorevalidatie maatwerk is. Iedere persoon is uniek en heeft andere noden. Toen ik in 2013 als ergotherapeut begon te werken ging nog weinig aandacht naar het fysieke aspect. Terwijl lichaamsbesef wel één van de essentiële problemen zijn die opduiken bij dementie. Als personen al verder in het dementieproces zijn ervaren sommige personen hun lichaam niet meer als van zichzelf. Soms uit zich dat in het niet meer kunnen gebruiken van dagelijkse voorwerpen zoals een borstel, een tas koffie of een televisietoestel. Maar als mensen niet meer actief zijn kan dit ook leiden tot spierverkortingen en dat brengt veel ongemakken met zich mee.

 

Daarom richt mijn begeleiding als ergotherapeut zich op het actief houden van mensen binnen betekenisvolle activiteiten en ook comfort bieden door een goede ondersteuning in zit en lig. Het is altijd speuren en zoeken wat het probleem specifiek is en wat elke unieke persoon met dementie nodig heeft.



 

Zo heb ik afgelopen weken een man geholpen die een beroerte deed en ook dementie heeft. Het was een hele zoektocht om een goede zitondersteuning te bieden. Ook in bed hebben we nog steeds geen ideale oplossing. Maar ik hou het probleem onder de aandacht. Want enerzijds kan meneer geen goede houding aannemen en anderzijds is hij ook erg bewegelijk. Toen we hem lieten plaats nemen in de nuage-rolstoel was zijn probleem niet meteen opgelost. Het was nog een hele zoektocht samen met een rolstoelverstrekker waarbij we doel stoel op maat afstelden. Uiteindelijk bracht een tafelblad waarop hij met zijn aangedane arm kon leunen een oplossing. Nu kan hij terug op een comfortabele manier zitten. Zijn spieren ontspannen en zo zijn dagelijkse basisactiviteiten als eten en drinken veel aangenamer.

 

Om maar te duiden dat comfortzorg bij personen met dementie geen vast protocol is dat je kan volgen. Het is steeds zoeken en afstemmen op de gewoonten en voorkeuren van elke persoon. Een goede kennis van lichaamsbesef, verplaatsingstechnieken, positionering en behoeften in kaart brengen is belangrijk. Het is steeds een hele zoektocht, maar het loont!

94 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page