Als ergotherapeut help ik mensen om zelfstandig te leven. Ik kijk naar wat iemand lichamelijk, mentaal en sociaal wil bereiken op vlak van wonen, werk en hobby's. Maar hoe ziet zo'n dag er concreet uit? Ik neem je graag een dag mee achter de schermen!
Bekijk snel het filmpje!
En nu... uitleg over wat je in het filmpje zag:
1) En route: goedgevulde kofferbak!
Ik richt me als ergotherapeut op hersenletsels (Niet-aangeboren-Hersenletsels (NAH), Parkinson, Dementie, ALS/MS...) en chronische pijn. Mensen kunnen bij mij in het vertrouwde thuis omgeving revalideren. Dat betekent: een kofferbak vol dozen met therapiemateriaal op maat. Elke ochtend denk ik na over te behalen doelstellingen van cliënten en stel ik een box op maat samen voor de geplande therapie van de dag. Bij de eerste drie cliënten werd ik "geschaduwd" door een Arteveldehogeschool. Zij doen onderzoeks naar kansen en uitdagingen van professionele hulpverleners die in de thuiszorg werken. Zij vond het alvast een zeer boeiende voormiddag!
2) Handfunctie bij CVA (Cerebro Vasculair Accident -> " een beroerte" in de volksmond).
Als ergotherapeut oefen mensen bij mijn op hun fijne motoriek. Deze persoon had een terugval na een knieprothese. Dus we focussen terug op kracht met therapeutische klei "theraputty". Het is een veelzijdig materiaal waarbij je veel oefeningen op maat kan bedenken. Het is de bedoeling om terug te oefenen op fijnere zaken als de kracht terug is opgebouwd: knopen open en toe doen, koken, theezakje uit kopje thee halen...
3) Hemianopsie na CVA
Niet alleen de fijne motoriek kan een uitdaging zijn na een CVA, maar ook het zicht kan aangetast zijn. Deze persoon heeft halfzijdige gezichtsvelduitval. Daarom kan hij momenteel zijn job als stukadoor niet meer uitoefenen. Via oefeningen op maat wordt zijn zich gestimuleerd en leer ik hem compensatietechnieken aan.
4) Schrijfmotoriek bij MSA (Multi Systeem atrofie)
MSA is een zogenaamd Parkinson + syndroom. Mensen hebben gelijkaardige symptomen als bij de ziekte van Parkinson, met als groot verschil dat medicatie geen positief effect heeft. Mensen met MSA gaan ook sneller achteruit dan iemand met klassieke Parkinson. Oefenen en actief blijven is de boodschap! Bij deze persoon oefenen we om het handschrift leesbaar te houden. Dit doet ze door schrijfoefeningen op maat uit te voeren. Met een handdynamometer hou ik bij hoe haar handkracht evolueert en geef ik ook functionele oefeningen op kracht. Volgende keer neem ik ook aangepast bestek mee omdat snijden moeilijker gaat.
5) Een welverdiende pauze met een lekkere salade!
6) Geheugentraining bij MCI (Mild Cognitive Impairment -> licht stoornis in het geheugen die een voorloper van dementie kan zijn)
Ik had geheugentraining gepland. Maar de partner van de cliënt was gevallen dus in plaats daarvan gaf ik advies over hulpmiddelen. Vooral het opstaan gaat moeilijk. Dan kunnen opsta hulpmiddelen handig zijn. De witte bedbeugel is een hulpmiddelen dat voor veel mensen behulpzaam is als ze moeizaam kunnen rechtstaan uitbed.
7) Geheugentraining bij longcovid
Eigenlijk moet ik aandachts- en concentratie training zeggen. Aan de hand van pen en papier taken kunnen mensen hun aandacht trainen. Ze leren ook compensatietechnieken en geheugensteuntjes aan die bruikbaar zijn in het dagelijks leven.
8) Intake longcovid:
De dag sluit ik af met met een intake gesprek in de praktijk met iemand die longcovid heeft. Een goede dagplanning, leren pauzeren en goede verdeling van dagelijkse activiteiten staan centraal. Mevrouw kan nu niet werken als kleuterleidster door vermoeidheids en concentratieklachten. Eerst geef ik praktische adviezen om haar belasting en belastbaarheid in balans te brengen. Nadien kunnen de concentratie nog extra boosten door training op maat.
9) Life is simple, just add water.
Met mijn leuke drinkfles blijf ik een hele dag goed gehydrateerd.
10) Een leuke quote om af te sluiten:
Without rain nothing grows. Learn to embrace the storms of your life. Van toepassing op veel cliënten die ik zie. Maar ook in mijn eigen leven geeft deze quote op mindere dagen extra energie!
Zo, dit was in dag in mijn leven als ergotherapeut aan huis! Ik hoop dat jullie het boeiend vonden. Hebben jullie vragen? Contacteer me gerust!
Comments