In mijn tweede blog in de reeks "Ergotherapie en..." wil ik het graag hebben over Chronische Pijn. Voor mij gaat neurorevalidatie en chronische pijn hand in hand, want bij beide zaken speelt het brein een belangrijke rol
Er werd lang aangenomen dat chronische pijn tussen de oren zit. Dat is eigenlijk geen onjuiste aanname gezien het wordt aangestuurd door onze hersenen en ja... die zitten tussen onze oren. Wat ik heel vaak zie bij revalidanten met chronische pijnklachten is dat de pijn zich niet in één lichaamsdeel afspeelt. Het is een algemene pijn en het kan ook veranderen van plaats in het lichaam.
Voor ik concreet uitleg waar ik jou als ergotherapeut met kan helpen. Wil ik het eerst hebben over verschillende soorten pijn. Men heeft afgelopen jaren namelijk veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van pijn. Hoewel men er vanuit wetenschappelijk onderzoek nog niet helemaal uit is wat nu juist die oorzaak is van Chronische pijn, is er wel een classificatie opgemaakt. Dat is een belangrijke stap vooruit, want het helpt in de aanvaarding en het begrip van die pijn.
Bovenstaande foto legt heel duidelijk het verschil uit tussen de verschillende soorten pijn.
Ze hebben allemaal andere oorzaken, dus vragen een andere aanpak.
Nociceptief: De pijn is makkelijk aan te pakken. Als je in een nagel trapt, krijg je een pijnsignaal. Maar als de wonde heelt, gaat ook de pijn weg.
Neuropathisch: De pijn wordt veroorzaakt door zenuwschade. Meestal komt het in één lichaamsdeel voor. zoals bv. een kloppende/brandende/zeurende pijn in de benen.
Neuroplastisch: Doordat jouw hersenen sneller pijn detecteren, ervaar je sneller pijn. Maar er is vaak geen aantoonbare schade te vinden. En als die wel te vinden is, dan helpt het niet altijd om met een operatie of medicatie deze aan te pakken. De pijn is algemeen en kan soms verwisselen van plaats.
Als ergotherapeut help ik voornamelijk mensen met neuropathische pijn, neuroplastische pijn, gewrichtspijnen in handen/armen en rugklachten. Deze blog gaat specifiek over chronische pijn. Dus in het onderstaande ga ik je uitleggen wat mijn specifieke aanpak is als ergotherapeut.
" Sinds 1 jaar hulp van haar en ik ben al veel vooruit gegaan, bij problemen zoeken ze een oplossing. Een echte aanrader voor mensen met een beperking. En chronische pijnpatiënten, hoop nog lang te kunnen blijven wonen waar ik nu woon en met haar lukt me dat. Heeft inzicht in ziektebeelden en heel veel weet van hulpmiddelen. Niets haar te veel. Heel tevreden over haar."
A.D.
Zoals je kan lezen in de bovenstaande reactie is mijn begeleiding echt maatwerk. Ik luister naar wat jou belangrijk is. Ik help je terug jouw dagelijkse interesses en bezigheden op een goede manier uit te voeren. Echt luisteren naar jouw problemen en je met praktische tips helpen staan in mijn begeleiding centraal.
Maar wat kan je concreet verwachten van ergotherapie bij chronische pijn? Ik leg het je hieronder graag uit aan de hand van problemen waarvoor revalidanten mijn hulp inschakelen.
Hindert de pijn je in je dagelijkse activiteiten?
Is het voor jou ook herkenbaar dat je bij alles pijn hebt? Dat je steeds minder zelf doet? En dat je minder actief bent? Als ergotherapeut ga ik kijken naar jouw dagstructuur om te onderzoeken of er genoeg afwisseling is tussen belasting en belastbaarheid. Met tools en tips leer ik je minder over je eigen grenzen te gaan en je lichaamssignalen herkennen. Daarnaast leer ik je de basisprincipes van ergonomie aan, gewrichtsbeschermende technieken en met hulpmiddelen werken waardoor je minder pijn ervaart. Het doel is niet om de pijn weg te nemen. Maar je te leren dat je mét de pijn nog veel hobby's en werkactiviteiten kan uitvoeren.
Vergeet je veel?
Een typische klacht bij chronische pijn is dat je veel vergeet. Je brein schenkt namelijk continue aandacht aan die pijn en heeft "te weinig" ruimte om andere informatie op te nemen. Ook hier is dagstructuur heel belangrijk. Maar kan ik je daarnaast ook aandachts- en concentratie oefeningen geven. Hierdoor leer je ook strategieën aan die je in je dagelijks leven kan toepassen.
Heb je last van vermoeidheid en uitputting?
Merk je ook dat je vaak uitgeput bent? Ook dit is typerend bij Chronische pijn. Ook hier is de dagstructuur optimaliseren heel belangrijk. Je leert je grenzen bewaken en piekbelasting voorkomen.
Kort samengevat help ik jou omgaan met chronische pijn, coach ik je om een goede dagstructuur te hebben en schakel ik waar nodig hulpmiddelen in of leer ik je trucjes aan.
Zijn bovenstaande klachten herkenbaar? En ben je er klaar voor hier iets aan te veranderen?
Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie voor jouw specifieke situatie.
Comments