top of page
Foto van schrijverElien Saey-Van Peteghem

Ergotherapie en Niet-Aangeboren-Hersenletsel (NAH)

"Mijn werk niet afpakken hé." Dat zei een mantelzorger al lachend die met veel liefde de laatste maanden kookt in plaats van zijn vrouw. Zijn vrouw herstelt namelijk van een halfzijdige verlamming na een Niet-Aangeboren-Hersenletsel (NAH). Ondertussen is haar hand al gedeeltelijk hersteld na een intensieve revalidatie in een revalidatiecentrum. De laatste weken kom ik ook aan huis bij haar langs om dagelijkse activiteiten nog meer te trainen.


Afgelopen week liet ik haar groenten schillen en snijden met een hulpmiddel. Tot nu toe lukte dit nog niet omdat ze te weinig kracht en coördinatie heeft in haar aangedane zijde. Voor mevrouw en haar man was het terug snijden van de groenten op een aangepaste manier weer een stap in de goede richting.




De afgelopen 2,5 jaar mocht ik al heel wat mensen met een NAH helpen om terug meer dagelijkse activiteiten zelfstandig uit te voeren. Maar wat verstaat men onder een NAH? Dit zijn alle letsels van de hersenen die niet aangeboren zijn. Denk maar aan een beroerte (CVA), een hersenbloeding, een hersentumor, een ontsteking van de hersenen...

De aanleiding van de NAH kan heel uiteenlopend zijn, maar ook de klachten. Sommige mensen hebben fysieke problemen, andere mensen meer last van aandachts- en concentratie problemen... De impact op het dagelijkse leven is enorm groot.


Als ergotherapeut help ik mensen om die impact in het dagelijkse leven kleiner te maken door te oefenen op dagelijkse activiteiten, fijne motoriek te trainen, mensen te coachen in hun dagstructuur en ook het geheugen te trainen. In wat volgt leg ik graag uit wat hierbij concreet doe.


Oefenen op dagelijkse activiteiten (ADL-training)


Het verhaal van de mevrouw die ik terug leerde groenten snijden is een mooi verbeeld van ADL-training. ADL staat voor Activiteiten Dagelijks Leven en dat zijn alle handelingen die je in dagelijkse leven doet. Dat kan gaan van jezelf kleden, fietsen, een job uitoefenen, tot een hobby uitvoeren... Gezien iedereen zijn leven er anders uitziet, vraagt dit maatwerk. Heel vaak kook ik samen met mensen, tuinier ik met mensen of ga ik samen naar de winkel... Door het praktische oefenen leren je hersenen terug fysiek en mentaal hoe je die activiteiten kan uitvoeren. Herhaling is daarbij belangrijk, maar ook variatie in oefening want anders worden onze hersenen "lui". Als het na oefening toch niet lukt om bepaalde activiteiten uit te voeren dan leer ik mensen met hulpmiddelen werken. Zoals deze dame op onderstaande foto: ze had te weinig mobiliteit en kracht in de hand dus leerde ik haar met een hoekmes werken.





Leren omgaan met vermoeidheid en geheugenproblemen


Vermoeidheid en geheugenproblemen komen ook heel vaak voor. Enerzijds coach ik mensen om terug een evenwichtige dagstructuur te hebben volgens de principes van belasting en belastbaarheid. Anderzijds leer ik hen rekening te houden met de lichaamssignalen die ze ervaren en hun belastbaarheid op te bouwen. Dat betekent dat ze stap voor stap meer dagelijkse activiteiten terug kunnen uitvoeren zonder over de grenzen te gaan. Ook geheugentraining is een onderdeel van mijn begeleiding met heel praktische oefeningen. Zo kook ik niet alleen als fysieke oefening, maar ook als geheugentraining. Daarnaast heb ik heel wat materialen, vaak in spelvorm, om het geheugen te trainen. Ook pen-en papiertaken op aandacht en concentratie komen vaak aan bod.


Fijne motoriek


Wanneer de handfunctie door de NAH minder goed is geef ik specifieke oefeningen op fijne motoriek. Eerst en vooral breng ik de arm - en handfunctie objectief in kaart met een handdynamometer die de kracht meet en de Arm Research Action - Test (ARA-T) om de fijne handelingen in kaart te brengen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijk dat de ARA-T het herstel van de handfunctie zeer goed kan voorspellen. Daarom ben ik ook bijzonder fier dat ik deze internationaal veelgebruikte test in mijn praktijk heb. De oefeningen op fijne motoriek zijn steeds afgestemd op jouw dagelijkse activiteiten. Het zijn vaak gecombineerde oefeningen op kracht, gevoel, behendigheid...




Vaak lopen de ADL-training, training op fijne motoriek, coaching bij vermoeidheid en training bij geheugenklachten door elkaar tijdens de sessies individuele ergotherapie die ik aanbied. Heel typerend in mijn aanpak is de persoonlijke aanpak. Ik start met luisteren naar de moeilijkheden die jij ervaart en zoek samen met jou naar haalbare doelen. Stap voor stap coach en train ik jou om deze te bereiken. Door praktisch te oefenen in jouw vertrouwde thuisomgeving kan je de praktische tips nog makkelijker integreren in je dagelijks leven.


Wil jij vrijblijvend nog meer informatie over ergotherapie en NAH?

Aarzel dan niet om mij te contacteren.



39 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page