top of page

Terug gaan werken met longcovid = meer dan fysiek opbouwen

Foto van schrijver: Elien Saey-Van PeteghemElien Saey-Van Peteghem

"Als ik het dan goed begrijp is mijn job als leerkracht niet enkel fysiek opbouwen. Maar moet ik ook rekening houden met het mentale en emotionele aspect?" Dat zei een cliënt met longcovid mij vorige week tijdens onze tweede sessies. Dat was een zeer mooie conclusie die ze maakte na mijn uitleg over hoe ons lichaam prikkels verwerkt en hoe piekbelasting ontstaat.


Het typeert mijn aanpak om mensen zelf met de oplossingen en inzichten te laten komen. Door betrokken te confronteren en een spiegel voor te houden kunnen mensen reflecteren. Dat is soms confronterend, soms is het een opluchting: "dit zit niet tussen mijn oren".



Na bijna 3 jaar ervaring met het longcovid zorgtraject van het RIZIV merk ik dat mijn "holistische visie" als ergotherapeut mensen met longcovid helpt om terug een goede balans te krijgen in hun dagelijks leven. Ik kijk namelijk heel breed naar het dagelijks leven. Wist je trouwens dat het RIZIV 15 sessies ergotherapie terugbetaald? Dit geeft voldoende ruimte om samen jouw dagelijkse leven onder de loep te nemen.


Ik kijk met jou naar volgende aspecten:


  • Wat kan je fysiek? En hoe bouw je dit op binnen dagelijkse activiteiten?

  • Wat vind je belangrijk in je dagelijks leven en waar liggen jouw prioriteiten?

  • Wat drijft jou? Wat geeft je "goesting" om 's ochtends op te staan (hobby's, interesses, passie's, werk...)?

  • Wat kan je mentaal? Hoe zit het met aandacht en concentratie?

  • Welke emoties geven bepaalde dagelijkse activiteiten jou?

  • Hoe gaat het met de vermoeidheid? Hoe zit het met je batterij: hoeveel reserves heb je om te doen wat je graag doet?


Het dagelijks leven is meer dan een optelsom van het bovenstaande. Het geeft elkaar allemaal de hand. Ik begin altijd met inzichten te geven met hoe ons lichaam prikkels verwerkt. Dan zoek ik samen met jou welke basisniveau ideaal is voor jouw qua dagelijkse activiteiten. Daarna bouwen we de belasting zachtjes op. Ik stem altijd op jouw persoonlijke voorkeuren af, het is écht maatwerk.


Vaak lukt het heel goed om thuis op te bouwen als mensen nog niet werken. Maar dan komt het spannende moment: terug aan de slag. Sommige mensen hebben schrik om hierbij te hervallen in een patroon van overbelasting. Nog anderen bouwden eerder zonder begeleiding op en gingen daarbij over hun grens. Dit kan voor stress en angst zorgen. Weet dat negatieve emoties ook het stresslevel verhoogd. Een positievere kijk naar een heropstart op het werk helpt beter. Maar hoe doe je dat? Dat help ik je graag mee! Al jouw zorgen zijn bij mij welkom, naast tips & tricks bied ik jou ook een luisterend oor. Dat lucht op!


Eigenlijk is terug gaan werken met longcovid niet zoveel anders dan "thuis" je energiepijl terug op te bouwen. Maar sommige dingen gaan minder makkelijk op de werkvloer. Een dutje bijvoorbeeld is moeilijker te nemen dan thuis. Maar ook op het werk bestaan er trucjes om te zorgen dat je je niet overbelast. Vaak lukt het wel om korte pauzes te nemen en eens bewust een tas koffie te drinken om te ontprikkelen.

Samen met jou ga ik op weg om jouw balans terug te zoeken in het werkleven. Tijdig erkennen wanner je terug over de grens gaat, helpt om niet in overbelasting te gaan. Weten dat er steeds een terugval kan zijn en dat jij hier geen controle over hebt, wél hoe je hiermee omgaat is ook belangrijk.


Dus wil je graag hiermee aan de slag en kan je hierbij hulp gebruiken? Aarzel niet om mij te contacteren! Zoals eerder gezegd voorziet het RIZIV 15 terugbetaalde sessies ergotherapie binnen het longcovid zorgtraject.




 
 
 

Comments


RIZIV-nummer: 6-52193-35-650

Ondernemingsnummer: 0786.349.997

Praktijkruimte: Eekstraat 202, 9160 Lokeren

Maatschappelijke zetel: Gentse Steenweg 277, 9160 Lokeren

  • Facebook
  • Instagram

©2023 Elien Saey-Van Peteghem

bottom of page