Op zaterdag 16 november vond in het dienstencentrum van Lokeren de eerste frailty screening plaats. Alle 65 plussers uit Lokeren konden zich gratis laten screenen op een valrisico, risico op ondervoeding en risico op zelfstandigheidsverlies. 10 Lokeraars lieten zich screenen door een kinesitherapeut, ergotherapeut en diëtist. Een geslaagde opkomst voor een eerste editie!
De resultaten van de screening werden met de deelnemers besproken en ze kregen een verwijsbrief mee voor de huisarts om bepaalde risicofactoren nog uitgebreider te laten onderzoeken. De opzet van de screening was bewustwording creëren bij 65 plussers om vroegtijdig en preventief met mogelijkse risicofactoren aan de slag te gaan.
Op onderstaande foto zie je alle kinesitherapeuten, diëtisten en ergotherapeuten die meewerkten aan de screening. Dit was een organisatie van kinékring Lokeren-Moerbeke (Kilomo) met steun van ELZ Waasland en in samenwerking met Stad Lokeren. De kinéking Kilomo vond een interdisciplinaire aanpak van de screening enorm belangrijk vandaar dat de Lokerse Diëtisten en Ergotherapeuten met plezier de handen in elkaar sloegen voor een geslaagde screening.
"Kerstmis bestaat niet meer voor mij"
Een uitspraak die mij het meest raakte was er één van René (fictieve naam). Twee jaar geleden stierf zijn vrouw onverwachts nadat ze in coma raakte bij een routine ingreep. Ze was 20 jaar jonger en hij had altijd gedacht dat zij voor hem zou zorgen op zijn oude dag. Hij nam afscheid van haar op Kerstdag en moest zijn toekomstbeeld van het leven drastisch bijsturen. René vertelde mij duidelijk geëmotioneerd: "Kerstdag bestaat niet meer voor mij". Hoewel hij 77 is en " zijn plan kan trekken" voelt hij dat hij inlevert, zeker sinds het verlies van zijn vrouw. Hij gaat bij een psycholoog om dit te verwerken en bij een kinesitherapeut voor zijn rugklachten. Maar toch liet hij zich op de frailty screening nog uitgebreider screenen om te zien wat hij nog meer kan doen. Naast de screenings die ik afnam op vlak van geheugen (Minicog), zelfstandigheid (Barthel Index), valangst (FES-I) en kwaliteit van leven bood ik een luisterend oor bij iedereen die langskwam. Ik deed dit ook bij René en dat hij zijn verhaal kwijt deed zichtbaar deugd. Een aanpak die ik altijd toepas bij de ergotherapie sessies: luisteren, niet meteen met oplossingen komen en mensen in hun kracht zetten door de regie bij hun te laten.
Dus naast het feit dat ik screende was ik ook blij dat ik Lokerse 65 plussers mocht ontmoeten die niet bang waren om hun kwetsbaarheid te tonen. Iedereen die meewerkte aan het initiatief was het er over eens: wat een prachtig initiatief! Het staat al vast dat we het volgend jaar terug organiseren.
Comments