top of page

Vijf tips bij koken met geheugenproblemen

Heb jij dit ook al meegemaakt? Het vlees is aan het bakken, tegelijkertijd kookt de rijst en je bent je groenten aan het stoven. Ineens brand je vlees aan, uit paniek zet je alle knoppen van je vuur uit. Je probeert nog te redden wat te redden valt, schraapt een aangebrand korstje weg en gooit alles op een bord. Als je een hap neemt merk je dat de rijst niet gaar is en de groenten te ver zijn.


Is dit herkenbaar voor jou of jouw partner? Dan is dit bericht voor jou!Dingen tegelijkertijd doen is voor mensen met een hersenletsel of geheugenproblemen een uitdaging. En daar ben je zeker niet alleen in! Of je nu een niet-aangeboren-hersenletsel hebt, dementie, post-covid of parkinson... multitasking is dan enorm moeilijk.


Daarom deel ik graag een verhaal dat ik vorige week meemaakte. Ik begeleidde een man met een mild cognitive impairment (MCI). Hij heeft hierdoor milde problemen met zijn geheugen en dit kan een voorloper van dementie zijn. Toen ik kennis met hem maakte gaf hij aan dat hij zo graag kookte. Maar dat het moeilijk is om dingen tegelijkertijd te doen en de volgende stap te weten. Op die momenten roept hij in paniek de hulp van zijn echtgenote in. Door te oefenen met een kookboek met plaatjes kreeg hij meer structuur en rust tijdens het koken. Achteraf stuurde hij mij een mailtje: de nasi met kip en ei smaakte ons, bedankt voor de hulp.

Is dit herkenbaar voor jou of jouw partner/kennis? Dan kan ik je volgende vijf tips meegeven:

Doe 1 ding tegelijkertijd

Zet alle benodigdheden en ingrediënten op voorhand klaar

Werk met een stappenplan met foto's

Gebruik een (time)timer om tijd beter in te schatten

Neem je tijd

Probeer volgende keer bij het koken dit gerust eens uit en laat me weten hoe het ging!

Hartelijke groeten,

Elien Saey-Van Peteghem

Hefboom-Ergotherapie aan huis

85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page