top of page

Waarom comfortzorg maatwerk is!

In mijn werk als ergotherapeut focus ik mij op neurorevalidatie. Enerzijds bied ik therapie aan bij mensen met een Niet-Aangeboren-Hersenletsel, Parkinson, Dementie en Neuromusculaire aandoeningen (ALS, MS...). Anderzijds focus ik me ook op Chronische Pijn omdat mensen met neurologische klachten vaak hiervan ook last hebben. Anderzijds helpen dezelfde tools om je leven met een hersenletsel of Chronische pijn beter te kunnen leven.


Als het niet meer lukt om zelfstandiger te worden, dan zet ik in op comfort. Daarbij heb ik al 10 jaar ervaring met het zoeken naar een juiste houding bij het zitten en slapen. Zitten en slapen zijn twee basisactiviteiten van het dagelijks leven en daarom vind ik het belangrijk dat dit op een goede manier kan gebeuren. Als je houding al verkeerd is, is het heel moeilijk om dagelijkse activiteiten op een aangename manier te doen.

Zo was ik vorige week vrijdag in een verpleeghuis in Nederland waarbij ik op één afdeling langsging bij drie personen die gebruik met dementie. Ze maakte alledrie gebruiken van een nuage en ik kwam langs om een evaluatie van de zithouding te doen.

 

Een nuage is een rolstoel uit de vierde categorie die je met een medisch voorschrift kan verkrijgen in België (het systeem in Nederland is helemaal anders, maar de principes en de producten zijn dezelfde). Qua zitcomfort is de Nuage naar mijn ervaring één van de toppers om een goede stabiliteit, drukverdeling, wisselhouding en symmetrie te creëren. Dit zijn de vier basisprincipes van positionering.

 

Je kan de stoel ook individueel aanpassen door spanbanden en het frame aan te passen. Dat vind ik zo boeiend aan comfortzorg dat het maatwerk is. Afgelopen vrijdag hielp ik dus drie mensen die een nuage hadden. Maar bij elke persoon was het individueel afstemmen en afstellen op de behoeften en mogelijkheden van de persoon.


Het eerste wat ik deed was controleren dat het bekken recht gepositioneerd was, want dat gaat vaak al mis. Dit deed ik in samenwerking met een rolstoelverstrekker en de collega's van de zorg. Bij één persoon was de rolstoel perfect qua ondersteuning. Bij de andere was de positie nog niet zoals we wenstenen zoeken we verder mits technische aanpassingen. Bij de derde persoon konden met kleine aanpassingen het scheefzakken corrigeren met oog voor comfort. Bij elke stap betrokken we de persoon ook zelf. Want persoonsgericht werken is zo belangrijk!


Weet ook dat een zit- en lighouding niet iets is wat enkel je spieren aan het werk zet. Ook jouw hersenen hebben hier een grote impact op. Maar dat is iets wat ik je graag een volgende keer vertel!


Hou mijn blogs dus zeker in de gaten. Laat het me ook weten wat je van deze blog vindt! Heb jij suggesties of bemerkingen in? Ik hoor het graag.

30 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page