top of page

Ain't no mountain high enough...

Ken jij het liedje van Marvin Gaye? In het refrein zingt hij "Ain't no mountain high enough." Tegenwoordig lijkt het alsof het allemaal hoger, beter en harder moet. We hebben allemaal verschillende doelstellingen in ons leven en willen veel doen. Ook hebben we allemaal veel ballen hoog te houden: werk, gezin, familie, hobby's, verplichtingen... Het is helemaal niet evident om daarin een goede structuur te hebben. Is het voor jou ook herkenbaar dat je wel eens over je grens gaat?


Dat is heel menselijk en normaal dat dat wel eens gebeurt. Zo ging ik gisteren naar Jazz Gent met een vriendin na een drukke week. Eigenlijk was ik al een beetje moe voor ik vertrok, maar gelukkig had ik mijn batterijen nog wat opgeladen door een powernapje te doen voor ik vertrok. Het was een fantastisch leuke avond, maar ik lag maar om kwart voor twee 's nachts in mijn bed. Het powernapje was eigenlijk iets te kort in vergelijking met het avondje Gent Jazz. Vanochtend voelde ik me daarom helemaal niet fit toen ik opstond. Maar gelukkig was het wel een superleuke avond met mooi muziek en aangenaam gezelschap, dus daardoor ga het mij ook mentale energie. Vandaag heb ik me voorgenomen het rustiger aan te doen en op tijd in mijn bed te kruipen. Dan kan ik er morgen weer tegen aan!


Sta jij al eens stil dat sommige activiteiten je energie geven en andere je energie afnemen?

Welke activiteiten zijn dat dan voor jou? Schrijf eens alle activiteiten op die je in een week doet en schrijf daarnaast een + (geeft energie) en een - (neemt energie). Welke activiteiten geven energie (inspanning/belasting/ wat doe ik?) en van welke activiteiten je energie krijgt (ontspanning/ belastbaarheid/ wat kan ik?). Sta daar eens een paar minuten bij stil.


Eigenlijk is het constant balanceren tussen wat je fysiek en mentaal aankan. Iedereen heeft een maximum van wat je doet en van wat je kan. Of met andere woorden van belasting en belastbaarheid. Of nog anders gezegd inspanning en ontspanning. Als ik dit aan cliënten uitleg maak ik dat visueel aan de hand van een weegschaal. Die weegschaal schommelt altijd heen en weer tussen inspanning en ontspanning. En het is de kunst om die niet te vaak te doen overslaan naar één kant.
Wil jij graag weten naar welke kant jouw weegschaal doorslaat? Teken eens jouw eigen weegschaal en zet dan alle activiteiten die je daarnet opschreef op die weegschaal. De activiteiten die energie nemen schrijf je aan die linkerkant (inspanning/belasting/ wat doe ik?) en de activiteiten die energie geven schrijf je op de rechterkant (ontspanning/ belastbaarheid/ wat kan ik?). Bekijk daarna jouw weegschaal. Doe je meer inspannende activiteiten of ontspannende? Naar welke kan slaat jouw wegschaal door?
Slaat het bij jij soms eens te veel naar inspanning door en ga je over je grens? Je bent zeker niet alleen! Ik zie veel van mijn cliënten die blijven doordoen op "goede momenten". Deze mensen hebben longcovid, een Niet-Aangeboren-Hersenletsel, chronische pijn... Maar ook zonder deze klachten zie ik mensen in mijn omgeving wel eens over hun grens gaan. En eigenlijk is het de kunst om niet naar de top, de piek te gaan... Dus helemaal geen "Ain't no mountain high enough." Maar je activiteiten te doseren zodat je niet over je grens gaat. Dat kan je doen door ze korter te maken, ze in een rustige omgeving uit te voeren, pauze te nemen... Op lange termijn kan je dan veel meer doen, dan dat je over jouw grens gaat.
45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page