top of page

Meer PRET, minder stress

We leven in een tijd waar multitasking niet abnormaal is. De ratrace van het dagelijks leven vraagt fysiek en mentaal soms veel van ons.


Als jonge mama merk ik dat ook regelmatig. Het is balanceren tussen mijn dochtertje, werk, huishouden, mijn man, familie, vrienden, hobby's... Het is zeker niet gemakkelijk om altijd balans te vinden. Af en toe ga ik eens over mijn grens.


Herken jij dat ook dat je ook eens over je grens gaat?

Negeer jij soms ook jouw lichaamssignalen?

Wordt het soms eens te veel?


Dan kan de PRET-strategie je helpen!


Oorspronkelijk is dit een strategie die toegepast wordt bij mensen met een Niet-Aangeboren-Hersenletsel of afgekort: NAH. Een NAH kan je op verschillende manieren krijgen: door een beroerte, een ongeval, door een tumor, door infecties... Afhankelijk van het herstel kunnen mensen nog restletsels hebben. Een restletsel is iets dat niet meer volledig herstelt. Dat kan zowel fysiek of cognitief zijn. Met cognitief bedoel ik alles wat met denkvermogen te maken heeft: aandacht, concentratie, plannen... Dat laatste is vaak niet zichtbaar voor de omgeving omdat de persoon vaak nog dagelijkse activiteiten kan uitvoeren. Maar intern zorgt dit voor stress, angst en vermoeidheid. Bij een verlamming zie je duidelijk "dat er iets niet werkt". Maar bij cognitieve probleem zie je dit niet altijd fysiek. Dat zorgt soms voor onbegrip in de omgeving.


De PRET - strategie kan dan helpen om meer rust in het hoofd te creëren. Het is een strategie die ik vaak uitleg aan de mensen met een NAH die ik begeleid. Ook aan de omgeving leg ik dit uit zodat ze hun naaste nog beter kunnen helpen. Maar het is ook een strategie die ik ook bij mensen met chronische pijn, een depressie of longcovid uitleg. En het helpt ook mezelf, het geeft me meer rust in mijn leven. Je hoeft dus helemaal geen medisch probleem te hebben om de positieve effecten van deze strategie te ervaren.


Onlangs zei een cliënt tegen mij: "Eigenlijk ben jij de belangrijkste schakel. Ik word geholpen door de huisarts, logopedist, kinesitherapeut... Maar jij komt met concrete tips af die ik onmiddellijk kan toepassen. Zoals met planning, met die timetimer... Maar ook de planner helpt me enorm. Deze heeft echt zijn plekje in de living gekregen. Mijn familie en vrienden zien dan ook beter wanneer ik over mijn grens ga omdat we met kleurtjes hebben gewerkt (groen = ontspannend, oranje = gemiddeld, rood = over de grens). Op die manier respecteren ze ook veel meer mijn grenzen en begrijpen ze mij beter."


Al de tips die ik die cliënte gaf zijn gebaseerd op de PRET-strategie.

PRET is een afkorting voor:


Pauze nemen

Rustige omgeving

Eén ding tegelijkertijd

Tempo aanpassen / tijd nemen


Een pauze nemen is iets heel individueel. Sommige mensen hebben genoeg aan vijf minuten. Andere mensen hebben een half uur nodig. Sommige mensen hebben echt nood aan een "powernapke". Anderen luisteren naar hun favoriete muziek, nog andere mediteren... Het geeft jouw brein een mentale brein die terug voor energie zorgt zodat je een nieuwe inspanning aankan.


Wanneer er een radio speelt, een klok tikt... kan dat een rustige omgeving verstoren. Als je brein normaal functioneert is dit normaal gezien geen probleem om al deze prikkels te verwerken. Maar bij een NAH, depressie, longcovid... kan dit te veel zijn. Ook gesprekken volgen en televisie kijken wordt moeilijk omdat dit "een bom" van prikkels is. Maar ook al heb je geen bovengenoemd medisch probleem kan bijvoorbeeld een knipperende lamp op kantoor erg storend zijn. Ook dit kan er voor zorgen dat jij je concentratie kwijt bent.


Het is heel verleidelijk om te multitasken, maar eigenlijk is het veel beter om één ding tegelijk te doen. Dat zorg voor meer aandacht en concentratie. Twee zaken die je nodig hebt om dingen beter te onthouden. Zo doe je jouw dagelijkse activiteiten met meer focus. Als ik bijvoorbeeld twee dingen tegelijkertijd doe, dan zet ik soms de melk in een gewone kast. Als ik één ding met aandacht doe, kom ik zo'n dingen niet tegen.


Een trager tempo zorgt er ook voor dat je fysiek en cognitief niet over je grens gaat. Je bent minder snel uitgeput en kan een activiteit langer volhouden.


Kortom de PRET-strategie zorgt voor meer rust én minder stress!

Probeer het gerust zelf eens uit en ervaar het positieve effect van de PRET-strategie.
148 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page