top of page
Foto van schrijverElien Saey-Van Peteghem

Ergotherapie en Parkinson

De derde in de reeks "Ergotherapie en ..." staat in het teken van Parkinson. Veel mensen denken dan aan "beven" of "oude mensen die met een rollator lopen". Maar dat is véél te kort door de bocht. Parkinson kan je op alle leeftijden krijgen en is veel meer dan problemen met stappen en "beven".


Ik help regelmatig mensen veertigers, vijftigers en zestigers met Parkinson. Vorig jaar ontmoette ik zelfs iemand die zijn diagnose op zijn 24 jaar kreeg. Hoewel de diagnose pas kan gesteld worden als er "motorische problemen zijn" zoals "beven", "bevriezen", houdingsproblemen, traagheid, evenwichtsproblemen... Is er de laatste jaren meer aandacht voor "cognitieve problemen" die de ziekte ook met zich meebrengt: vermoeidheid, problemen in aandacht - en concentratie, geurverlies, constipatie... Het zijn misschien symptomen die je niet meteen aan de ziekte linkt, maar wel al jaren voor de effectieve diagnose aanwezig kunnen zijn.


Als ergotherapeut help ik jou en je mantelzorger heel praktisch als je Parkinson hebt.

Het onderstaande plaatje geeft mooi weer wat ik allemaal doe.




Last van problemen met fijne motoriek?


Heb je last om knopen dicht te doen? Gaat schrijven moeilijker? Kan je moeilijk je tanden poetsen? Eerst en vooral is het dan belangrijk om naar jouw neuroloog te gaan. Door aanpassing van de medicatie of andere behandelingen zoals Deep Brain Stimulation (DBS) of een duodopapomp kunnen deze "motorische symptomen" terug verbeteren. Ook een kinesitherapeut die gespecialiseerd is in Parkinson kan een grote meerwaarde bieden voor het bewegen. Heb je last van sprak en slikken, dan kan het nuttig zijn om naar een logopedist te gaan. Maar om nog dieper te kunnen oefenen op fijne motoriek kan je bij mij terecht voor ergotherapie. Eerst neem ik de ARA-T af om jouw fijne motoriek in kaart te brengen en op basis hiervan geef ik fijnmotorisch oefening op maat.




Dit is een voorbeeld van een oefening op fijne motoriek die kracht, houding, coördinatie en bewegingsmogelijkheden traint.


Lukt het niet meer goed om je hobby's, werk en huishouden uit te voeren?


Door een combinatie van fysieke problemen en geheugenproblemen kan jij misschien jouw hobby's, werk en huishouden niet meer uitvoeren zoals je wil? Dan kom ik kijken hoe je deze uitvoert en geef ik praktische tips of laat ik je hulpmiddelen uitproberen. Samen fietsen, koken, een bezoek aan je werkplek... Ik vertrek uit wat jij belangrijk vindt en geef ook tips aan mensen die voor je zorgen of je ondersteunen zoals een partner of kinderen.


Last van je geheugen en vermoeidheid?


Merk je dat je vaak afspraken vergeet? Ben je gedurende de dag moe? Heb je geen overzicht over je dag? Ik ga heel praktisch met jou aan de slag en laat je een dagboek bijhouden om te kijken hoe jij een betere balans krijgt in ontspanning en inspanning. Ook oefeningen op het geheugen kunnen op het programma staan om je aandacht en concentratie te vergroten.


Door een combinatie van een goede medische opvolging van een neuroloog, training bij de kinesitherapeut, oefeningen op spraak/slikken bij de logopedist en ondersteuning van mij als ergotherapeut merk ik dat de ziekte minder snel gaat en je zo langer actief blijft.


Wil je ook advies op maat of training?

Neem vrijblijvend contact op om te bekijken of ik je kan helpen.



42 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page