top of page

Wat je kan leren van het vakantieritme.

Bijgewerkt op: 21 aug. 2023


Mooi hé! Deze foto trok ik door de lens van de telescoop van onze gids toen we zeehonden gingen spotten in Berck. Persoonlijk één van de hoogtepunten van onze vakantie in de streek rond Boulogne-Sur-Mer in Frankrijk. Het weer was helaas minder, laat ons eerlijk zijn dat ik dat een tegenvaller vond, maar wat een prachtige streek!


Het heeft goed gedaan om 2,5 weken verlof te nemen. Mijn batterijen zijn weer helemaal opgeladen. Het is heel belangrijk om rust te nemen en vakantie is daar ideaal voor. Je hebt meer tijd voor jezelf omdat je niet aan het werk bent, je doet nieuwe dingen zoals bijvoorbeeld dat zeehondspotten en je leeft aan een trager tempo.Door stil te staan, ga je vooruit!


Door stil te staan, ga je vooruit. Het is een klassieker vol waarheid. En eerlijk gezegd: doen we dat allemaal niet wat te weinig? We zijn continue bezig met werk, hobby's, verplichtingen, familie, gezin... Maar maken we met zijn allen niet wat te weinig tijd voor ons zelf en voor rust? Want ontspanning is even noodzakelijk als inspanning. Dat doet je batterij opladen, waardoor je meer dingen kan doen die je écht belangrijk vindt. Dat is vaak het problemen bij mensen met een Niet-Aangeboren-Hersenletsel en Chronische Pijn: de batterij laad onvoldoende op waardoor zelf basisactiviteiten zoals huishouden doen en jezelf verzorgen te veel vraagt.


Als ergotherapeut help ik mensen met neurologische problemen, chronische pijn en ouderen. Deze principes van planning, energiemanagement zijn vaak het thema van de sessies ergotherapie. Maar ik pas de principes ook zelf toe en ze zijn voor iedereen nuttig die streeft naar balans en voldoening in het leven.


Waarom maken we in ons verlof zoveel tijd voor ons zelf en door het jaar niet? Het zou zonde zijn omdat enkel drie weken in het jaar tijd te maken voor jezelf.


Daarom deel ik graag drie tips om je vakantiegevoel langer vast te houden.


Focus op één gewoonte


Kies één gewoonte die je in je verlof deed. Focus je hierop en probeer deze te implementeren in je dagelijkse leven. Dat klinkt heel groot en moeilijk. Maar begin klein...

Ik focus me bijvoorbeeld op meer in de natuur zijn. Want tijdens mijn verlof leefde ik praktisch buiten. Als ik werk ben ik veel meer binnen, terwijl de natuur mij veel meer rust geeft. Sinds ik uit verlof ben, breng ik mijn dochter met de fiets naar de crèche. Dan fiets ik dwars door het veld en start ik mijn dag in de natuur, heerlijk!


Plan genoeg rust in


En zit het effectief in je agenda. Schrijf het op, maak het visueel en maak er een prioriteit van. Want als je het niet inplant, dan komt het er niet van. In begin van de week plan ik altijd wanneer ik naar de fitness ga. Ik hou rekening met mijn weekplanning en schrijf de dagen dat ik ga op mijn kalender. Want fitness is voor mee écht tijd voor mezelf. Het sporten geeft een ontspannend effect. Ik luister ook naar motivatie podcast, een ideale combo! Voor mij is sporten rust, maar misschien betekent voor jou rust helemaal iets anders? Da's perfect normaal, want rust is iets heel individueels!


Bereid je voor


Neem de dag niet zoals hij komt, maar bereid je voor! Want zonder je het weet is die dag of week alweer gepasseerd zonder je hier bewust van was. Ikzelf zet al zoveel mogelijk dingen 's avonds klaar voor de dag erna: werkvoorbereiding, de droge voeding van mijn lunchbox, de kleren van mijn dochter... Zo heb ik de dag zelf minder stress. Daarnaast start en eindig ik de dag met deze te overlopen, zo heb ik meer focus en is de dag niet plots voorbij zonder ik hier bewust van was.


Door deze tips voelt elke dag meer aan als vakantie. Je leeft bewuster, drukt vaker op die oh zo belangrijke pauzeknop en zet je zelf op de eerste plaats. Hierdoor raakt je batterij meer opgeladen. Dat is niet enkel belangrijk bij iedere mens die streeft naar een gebalanceerd leven. Maar nog belangrijker als je een hersenziekte hebt, chronische pijn of een dagje ouder wordt.Heb jij nog tips waardoor je jouw vakantiegevoel langer kan vasthouden?

Deel ze met mij want is inspirerend om van elkaar te leren!Heb jij post-covid en ook nood aan meer tips over dagstructuur, plannen en rust?

Ik help je graag in 15 gratis sessies ergotherapie om terug te doen wat je graag doet.Heb jij dementie of Parkinson en nood aan tips over je dagstructuur en woon je in het waasland? Ik luister graag naar jouw noden tijdens kosteloze sessies parkinson - en dementiecoaching.


Vond je deze blog inspirerend? Klik dan op het hartje, altijd fijn om te weten of je het interessant vond!61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page