top of page
Foto van schrijverElien Saey-Van Peteghem

Structuur en het effect op het brein

Deze ochtend bezocht ik een dame met een Niet-Aangeboren-Hersenletsel (NAH).


Weet jij wat ik bedoel met een NAH?

Nee?

Je bent zeker niet alleen!


Een Niet-Aangeboren- Hersenletsel is een hersenletsel ten gevolge van een beroerte, een ongeval, een zuurstofgebrek, een infectie, een hersentumor, kortom, ten gevolge van welke oorzaak dan ook.



De dame die ik deze ochtend zag heeft vooral problemen met aandacht, concentratie, geheugen en planningsvermogen. Maar ik help ook mensen die door een NAH een verlamming of krachtverlies hebben. Zij trainen bij mij op fijne motoriek. Bij mensen die problemen met het geheugen hebben geef ik geheugentraining en werk ik aan planning én structuur.


Deze ochtend stond dus ook in het teken van planning en structuur. Het was de eerste keer dat ik de dame na haar verlof terug zag. Ze gaf aan dat ze het gevoel had dat haar vakantie haar brein "lui" had gemaakt. Ze miste haar structuur en haar therapeuten. Ook was de start van haar vakantie erg stressvol waardoor ze over haar grens was gegaan. Haar doelstelling is nu om terug in haar vaste structuur te komen en daar ga ik haar met helpen als ergotherapeut.





Door haar vakantie had mijn cliënt in haar verlof structuur gemist. Waardoor ze het gevoel heeft dat ze bepaalde dingen minder goed kan: onthouden, concentratie, plannen...

Dit leidde tot dubbele boekingen, afspraken vergeten en black-outs.


Structuur is dus een goede vriend van ons brein. Het zorgt voor voorspelbaarheid, duidelijkheid en maakt dat we niet over onze grens gaan. Structuur zorgt ervoor dat dagelijkse handelingen toch vlot gaan ondanks een NAH.


Ik vertelde mijn cliënt dat ze haar brein kan vergelijken met een oerwoud.

Als je voor het eerst op expeditie gaat in het oerwoud moet je heel veel moeite doen om een pad te maken. Je gaat aan de slag met je hakmes en dat kost je heel veel moeite om takken weg te kappen. Als je een dag later terug komt dan ga je al veel gemakkelijker dat pad kunnen betreden en moet je hier een daar een takje weg hakken. Als je dagelijks over dat padje komt, gaat de weg uiteindelijk vlot bereikbaar zijn. Kom je echter een tijd niet meer op het padje, dan gaan de takken weer overwoekeren en moet je meer energie steken in het weghakken van overbodige takken.


En zo werkt ons brein dus ook!


Het is de kunst om een vaste structuur aan te nemen en dagelijkse activiteiten veel te doen en te herhalen. Want ons brein is erg flexibel: in medische taal wordt dat neuroplasticiteit genoemd. Je kan met een NAH nieuwe dingen leren en omgaan met de geheugenproblemen. Maar als je dat niet onderhoudt, dan gaat het terug iets moeilijker.


Is dit herkenbaar voor jou?

Heb jij ook het gevoel dat je structuur mist?

Is jouw paadje ook overwoekerd?


Dan is structuur in je leven brengen een goed idee.


Lukt het niet om zelf structuur in je dagelijks leven aan te brengen?

Dan help ik jou graag!



Wist je trouwens dat ik over dit onderwerp een workshop geef op 13 november in Pitch Kaffee in Lochristi? Ontdek hier het programma:



Vond je dit een interessante blog! Laat gerust een bericht achter of klik op het hartje.

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page